Followers

Wednesday, February 20

#5 Wordless Wednesday




I found this on my former English teacher's facebook and I think it is  a good general knowledge !




Tuesday, February 19

"Oh my English !"

Assalamualaikum . . .

Since rancangan "Oh My English" akan memulakan season baru tidak lama lagi, ini ada tribute untuk mereka! haha langsung tiada kaitan antara hidup dan mati rancangan itu dengan post aku kali nie. well, before we go more further, I have a video for you to enjoy first. taknak tengok pun takpe, tapi aku pasti korang akan terlepas peluang untuk menikmati hidup dengan gelak tawa. HAHAHA (gelak setan!)




She's hilarious wasn't it? Ellen Degeneres Show is my favourite talk show for now. mengadap laptop, bukak youtube layan Ellen Degeneres Show. She's funny and know how to deal with people, well I mean her guest! and Sofia Vergara is one of my favourite guest on her show. siapa pulak lah Sofia nie. apa pulak kene mengena dia dengan racangan "Oh My English"? kenapa pulak Ellen pun ada kene mengena dengan "Oh My English"? 

Okay, obviously they are not the guest artist for "Oh My English" next season. sabar sabar. aku akan cerita satu persatu macam mana semua ini related dengan satu story.

Nowadays, a lot of people claiming about accent in english. mostly, typical Malaysian! bukanlah nak kata rakyat malaysia nie suka complain tentang sesuatu yang remeh. tapi, benda nie makin lama membuat aku makin meluat. (amboi, dah pandai nak meluat dengan orang sekarang kan kau!) kenapa aku berkata sedemikian rupa? alahai, bayangkanlah bila kita speaking sikit je dah kemain lagi those typical malaysian will say like this, "uuuuuuuuuuuuuu, dia speaking seyh!". lagi menjengkelkan apabila seseorang yang berlidah jawa seperti aku nie speaking dengan accent jawa plus malay plus bajet bajet uk!

The video that I've shown you just now memberitahu kita, tidak kisah untuk speaking with your mother tongue accent. as long as kau ada point untuk bercakap and tidak malu untuk berbahasa. orang paham ke tak, itu point kedua. we can see how Sofia interact with Ellen, but somehow Ellen doesn't understand what Sofia has said to her. aku rasa kelakar bila Ellen mengajuk Sofia dengan accent dia. but Sofia still cool and tidak melenting and jauh sekali untuk malu. because she have the self-confident!

And ada certain people yang very concern dengan grammar. bila nak bercakap mesti akan fikir tentang grammar. almaklumlah, hidup di Malaysia nie penuh dengan manusia yang "pandai sangat" tentang english grammar. salah itu ini nak condemn orang  tak pandai cakap english. like hello? mat salleh pun cakap english, grammar dia semua kelaut. samalah macam kita cakap bahasa melayu, ada ke yang guna tatabahasa yang betul? cakap bahasa baku dengan kawan-kawan? "hai, awak apa khabar?", "marilah kita pergi ke sana untuk menikmati hidangan yang telah disediakan". ada kau cakap macam tu dengan kawan kau? sure kau kene gelak punyalah! takpelah, grammar tak betul pun takpe. tak naik mahkamah pun kalau kita speaking dengan grammar yang salah. but for sure cikgu english korang akan mengamuk kalau dengar korang speaking dengan grammar tunggang terbalik! but then, itu kisah lain. as long as kita ada basic grammar sikit-sikit untuk bercakap, itu satu cubaan yang baik. alahai, tengok jela english aku nie haa semua caca marba. kalau suruh aku buat essay sekarang nie, confirm aku failed english! hahaha

Okay, back to the situation english with certain accent nie kan. okay lah, pendekatan yang paling dekat and ringkas boleh aku ambil. cuba kau compare Siti Nurhaliza menyanyi lagu english dengan malay accent, and Sofia Vergara bercakap dengan Columbia accent. mostly, typical Malaysian akan condemn Siti sebab english dia tak bagus. tak fluent macam "orengg puctttehh". and menyanyi lagu inggeris dengan malay accent. what the hell in going on??? but, on the other side, bila kita tengok Sofia speaking dengan accent dia tersendiri, orang tidak akan condemn dia, malah orang akan suka sebab benda tu jadi kelakar. the situation become hilarious! boleh nampak perbezaan dia? maybe sebab dia ada aset lain yang membuat kita buka mata luas-luas. obviously she's hot! sexy! what else? big boobs? hahaha itu yang korang akan judge kan? simple and mudah.

Well, semua tu terpulang kepada individu masing-masing. maybe, dasar kutukan itu disebabkan cemburu atau apa aku pun taktahu. tepuk dada tanyalah selera. 

Bye!