Followers

Sunday, July 24

Dugaan boleh datang tanpa diduga . . .



gambar hiasan disunting oleh google !


Lately banyak pulak cerita pasal Mak Nyah ataupun Pondan menghiasi front cover local newspaper kan. wah, tiba tiba aku nak cerita pasal Mak Nyah nie kenapa ? ooo, jangan salah paham oke uols. mak nie masih waras lagi noks. HAHA

Ade beli paper Metro Ahad hari nie tak ? front cover pasal Mak Nyah lagi. so aku pun terfikir, macam mana lah hidup dorang semua nak hadapi hidup nie kan. cemuhan orang sekeliling. ade yang kene buang keluarga. takde tempat nak bergantung. then ade yang dah sampai buang alat kelamin untuk jadi betul betul seperti wanita demi kekasih hati.

Mesti dorang nie betul betul tabah kan kan kan.

Oke part nie aku respect dorang. sometimes people can't accept Mak Nyah nie semua. but for me, everyone is same. everyone did a mistake. they're human too right ? why should we discriminate them ? why don't you try to close with them and ask their feelings. I don't think they wanna live that way. bukan pilihan dia pun. but it's a fate. but still you can give advice to them. back to the right path. don't be too selfish. tak perlu nak pulaukan orang orang macam nie.

Kadang kadang aku pelik kenapa perangai orang Melayu suka bawak mulut ? nampak orang tuh buat salah, terus jaja cerita dekat orang laen. macam lah kita nie perfect sangat. takde buat salah. like hello ?! kau pun manusia jugak. cuba kalau anak kau yang jadi bahan bualan orang laen. ape kau rasa ? malu tak ? kalau bualan yang positif takpe, nie kalau bualan hangat di pasaran yang menjaja keburukan orang laen. mahu tak malu. kalau aku, aku mesti malu sampai nak pindah London (aku tak habes habes dengan London). please be nice to the others lah. kalau tak suka sekalipun, janganlah menjaja cerita. cuba doakan si dia tuh menjadi insan yang berguna. lagi bagus kan ? moga moga dia dapat jadi insan berguna, kau pun dapat pahala. yee dok ?

So conclusion cerita nie, kita nie sesama manusia janganlah nak membenci satu sama lain. kalau orang lain ade buat salah, kita maafkan. kalau kita buat salah, kita minta maaf. and, janganlah suka nak buat cerita yang mengaibkan orang lain. sebab kita nie manusia biasa. semua buat salah. semua ada salah masing masing. kalau salah, apa lah sangat nak tegur orang tuh dengan cara baik. jangan nanti kita buat cerita pasal orang lain, last last terkena kat kita balik. ibarat kita naek kereta jumpa U-turn. jumpa balik tempat yang sama. so fikir fikirlah oke :)


okbai



20 comments:

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

lumrah manusia...menda ni dh x bole ubah...

aqmalazmi said...

semacam je kau nie..takowt aku...kau nak Bertukar jadi nyah/pondan and sebagainya kah??
ahooooo..

heeeee

*good luck bro kalau nak jadi betol-betol
HAHAHA

|ISTIFAR ISTIFAR hahahha|

Asyraf Arif said...

AFA : yup, lumrah kan. nak buat mcm mana. huhu

Asyraf Arif said...

akmal : kau gile ? hahaha takdenye aku nak berubah. just terbaca kat paper tadiklah.

fathiahRAIHANA said...

ibarat kita naek kereta jumpa U-turn. jumpa balik tempat yang sama?
I LIKE . hihi ~

kita pun tak layak actually nak kutuk2 orang ..
kita pun tak tau lagi kita msa depan nt mcamana ~

Mohd Faziel said...

hyep...tumpang lalu.. coment sikit...ermm! acap..x brape suke sgt laa statement ""I don't think they wanna live that way. bukan pilihan dia pun. but it's a fate"" erm.. sbb ape, jgn sesekali kita salahkan "naseb, takdir" tapi sometime situation like this kita kne salahkan diri sendri gak.. xde ribur xder angin,pokok x kan bgoyang.."i dont they wanna live taht way" tapi ni laa hakikatnyer, dieyowg sendri yg pilih jalan ni,,, pintu taubat sentiasa ada,,tapi y dieyowg nk jugak memilih jln ni, so ni smua salah dieyowg,, sesungguhnya tiada sapa boleh mngubah naseb kita melainkan diri kita sendri,,"bukan pilihan dia" habis pilihan sape? pilihan mak ayah dia ker,,,dlm dunia ni tiada mak ayah yg akan mendoakan keburukan pada anak mereka, mak ayah mne x syg anak..tapi dieyowg sendri yg pilih jalan ni, mmg pilihan mereka," .....huhuhu sorry itu pandangan saye ttg isu ni... mybe lain org lain pandangan...

Syeela Ismail said...

okay yg ney aku suka.. huhu

miss Fyqa said...

kita pun blm tentu cukup baik nak kutuk org. Astaghfirullah..

Asyraf Arif said...

fathiah : yup, sebelum berkata apa2, kita kene fikir dulu kan.

Asyraf Arif said...

faziel : for me, kalau ditanya setiap sorang mereka, dorang mesti kata. taknak pun hidup macam nie. but naluri dorang kuat nak jadik macam nie. whatever it is, just doakan dorang kembali ke pangkal jalan. itu yang penting. kan. hehe btw, thanks for the advice :)

Asyraf Arif said...

syeela : kenapa kau suke ? haha

Asyraf Arif said...

fyqa : yup. kita belum cukup baek lai untuk kutuk2 orang laen.

Nur Syazana Mohammed Sani said...

yeah ! betol 2 ,. sume orang buat silap ,. tanye hati masing masing la ,.

moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana

http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/bertudong-vs-x-bertudong.html

Asyraf Arif said...

syazana. yuppp kan kan :)

Syeela Ismail said...

aku suka sebab kau tiba2 jadik mcm ahli falsafah cendekiawan ayat bijak pandai lagi bernas mcm dato' fadzillah kamsah.

*tgn di dada mata ke atas* haha !

Asyraf Arif said...

HAHAHA kejis caruts aku ! rawr ! nak kene kau nie. haha

Faraa Eiman's said...

bagoslah ! concern bout current issue , thumbs up
haha ;p

Asyraf Arif said...

hahaha i taksuke baca news. tapi kalau dah terbaca, boleh jadik isu hangat ! haha

HAZWANmohd said...

what goes around comes around,.
tu jew.

Asyraf Arif said...

yup, karma. huhu