Followers

Thursday, July 7

Ramadan bakal menjelma tidak lama lagi . . . Part 1


Alhamdulillah, selesai satu hari aku berpuasa sunat. saje saje jep puasa, sebagai preparation untuk Ramadan yang bakal menjelma tak lama lagi kan. nanti dah sampai Ramadan takdelah culture shock sangat. mesti ramai yang berkobar kobar nak puasa kan. awal awal puasa berkobar lah, dah sampai nak raya, yang hado semangat tuh ! dah sibuk nak raya berbagai. puasa pun dah tak keruan heh.

Before hari nie, last aku puasa awal tahun dulu kot. ganti dua hari aku ponteng masa Ramadan lepas. aku demam masa tuh. harap maklum oke. bukan saje saje uols. sejak Rejab yang lepas, banyak pulak perempuan nak ganti puasa. well, dorang kan jarang dapat puasa penuh. ade yang tak pernah pun puasa penuh. kan kan. jangan tak mengaku oke wahai perempuan sekalian ! yang korang nie dah habes ganti ke belum ? kalau belum baik ganti sekarang. nanti dah nak Ramadan baru nak merungut belum ganti puasa. aku lempang sekor sekor :)

One thing yang aku ingat masa aku kecik kecik dulu, biasalah mama dengan ayah nak bagi ganjaran kalau puasa penuh. sehari seringgit katenye. tapi, time puasa jep nanti aku masuk bilik air aku minum air paip. weyh, bodohnya lah aku kan. kelakar pulak kalau ingat balik. tapi lepas tuh confident keluar toilet dengan muka lesu bajet puasa. nanti dah raya dapatlah duit raya RM30 sebab puasa penuh. jahat kan aku ? kecik kecik pulak. manelah nak pikir semua tuh. pikir pasal duit jep. then time puasa lah cousin semua balik kampung sebab dulu time puasa tengah cuti sekolah hujung tahun. so semua balik kampung. meriahlah cerita dia. oke, time puasa dengan cousin nak sambung nanti later oke. nak kumpul semangat dulu korek korek cerita lama. haha

okbai :)




8 comments:

aqmalazmi said...

aku time asrama dulu rajin gile puasa..dengan alasan..spm nak dekat
HAHAHHAA

Asyraf Arif said...

hahaha keji ! sekarang nie tak rajin dah ? haha

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

ooo..puasa yang yok ek...dulu pon ade gak laaa mak pak dok bg ganjaran..tp kan part best bile dpt p bazar ramadan...

Nur Syazana Mohammed Sani said...

haha ,. mase kecik pernah sekali minom air paip ,. teros saket perot seminggu ,. lepas 2 teros xminom da air paip ,. serik =='

moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana ^^

http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/akhir-nye.html

Asyraf Arif said...

AFA : bazar ramadan terboekkk ouhh ! suka gile pergi. time tuh lah macam macam nak beli. nafsu kuat ! hahaha

Asyraf Arif said...

syazana : i minum oke jep ? hahaha so i minum hari2. hak3

Puan Besar Shag Yahaya said...

Wahaha. Sama lah kita! Shag dulu masuk reban ayam kosong, minum air masak yg simpan stok kat situ cukup untuk sebulan :P

Asyraf Arif said...

hahahaha mane ade kelakar masuk reban ayam. wakakakaka !!!