Followers

Monday, July 11

We want peace, not a war ! -.-'


BERSIH ? REFORMASI ? apekah semua nie ? well, aku sangat tidak boleh masuk kepala dengan politik berbagai semua nie. but, kalau dah sampai menggugat keamanan negara, harus banyak yang nak diperkatakan. aku tertarik dengan front cover akhbar New Sunday Times semalam. ade gambar seorang perusuh yang memegang senjata dan tajuknya berbunyi "peaceful ?". oke senafas jep tajuk kan. tapi aku betul betul tertarik ! sorry lah tak dapat carik sumber gambar lah.

For me, politik takdelah kotor. tapi orang dalam yang membuatkan politik menjadi kotor. before buat apa apa, fikirlah dulu dua tiga kali. mahupun sepuluh kali ! oke, ape motif press conference BERSIH hanya jemput foreign media ? kenapa local media tak boleh masuk ? nak sangat tunjuk kat dunia Malaysia kucar kacir ? nak tengok ekonomi Malaysia merundum ? and siapa ketua yang memulakan BERSIH semua nie ? and siapa pulak yang ramai yang mengikut ? aku rasa ketuanya bukanlah berbangsa melayu. and yang pengikut melayu nie pulak yang lebih lebih. kenapa kita perli mengikut apa yang orang bukan melayu nak buat ? tak fikir, orang bukan melayu semua tengok ketawa terbahak bahak tengok orang melayu sesama sendiri berbalah ? eee, kau orang nie semua ada akal. kenapalah mesti nak gaduh sesama sendiri. kenapalah nak buat tunjuk perasaan ? kenapa taknak buat rundingan damai or what else yang tidak menyebabkan rakyat Malaysia terjejas ?

Boleh dikatakan, hampir seluruh kota Kuala Lumpur lumpuh seharian akibat demostrasi nie. mana taknya, semua kedai kene tutup awal. dan takde siapa nak datang kalau dah jalan masuk ke KL semua ditutup. kau orang buat macam nie pun apa yang korang dapat ? puas hati sangat dapat tunjuk perasaan macam tuh semua ? aku memang tak paham dengan orang melayu sekarang nie. kenapa kita tak bergabung dalam memajukan negara ? kenapa mesti ade perpecahan ? well, this is Malaysia ! We are MALAYSIAN ! sebuah negara ISLAM ! kita ada agama. kenapa kita nak tengok orang lain hancurkan agama kita. boleh fikir lah weyh. aku nie nak kata kuat agama takdelah. aku tahu aku banyak pun dosa. tapi kenapa ramai yang berserban, dah berpangkat Haji Hajjah semua mengetuai barisan depan ? peliklah aku. makin tinggi agama, makin pelik perangai. kalau tak suka dengan cara pemerintahan, ada tak puas hati, buatlah rundingan damai. tak perlu nak berbalah macam orang bodoh macam nie.

Aku nak cakap banyak banyak pun malas. aku nie bukan siapa siapa. but tolonglah. kami mahukan keamanan bukan perperangan ! aku dah berbangga dengan tahap yang Malaysia dah capai setakat hari nie. tiada penjajahan, tiada perintah untuk berkurung, kita hidup dengan aman. tapi kenapa nak musnahkan semua tuh ? fikir lah bangsa Melayu sekalian. ini negara kita. kita perlu bergabung untuk jadi lebih kuat. kita ada agama untuk dijaga. ingatlah MELAYU sekalian !

okbai



6 comments:

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

no komen bab ni...masing2 punya pendapat memasing...patik suke tgk jeee..lalala...

Muhd Aizie said...

setuju dengan kau bro. Esok bila negara ni dah dijajah balik, time tu baru nak bersatu..

nauzubillah ..

Nur Syazana Mohammed Sani said...

haha ,. permainan politik ,. sensitif kot =='

moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana =)

http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/have-kit-kat-have-break.html

Asyraf Arif said...

AFA : memang tak minat politik dari dulu, but kalau dah mengancam rakyat, harus masuk campur kan. huhu

Asyraf Arif said...

aizie : yeah, mintak simpang lah semua tuh kan. takot jepp.

Asyraf Arif said...

syazana : orang yang dalam politik yang mengotorkan.