Followers

Tuesday, August 2

Bulan Ramadan . . . Jangan ponteng ponteng puasa ! (Part 1)

Salam Ramadan Al-Mubarak 1432 Hijrah !

Alhamdulillah selesai satu hari berpuasa. dah masuk hari kedua pun. semalam ade yang ponteng tak ? haaaa, aku taw ade. mesti ade punyer. huhu tapi takpe, jangan ponteng dengan takde alasan. kalau ponteng saje saje aku lepuk kepala nanti !

Ermm, first day berbuka nampak makanan macam masih rambang mata. aku pulak kalau pergi Bazar Ramadan, rasa macam nak beli semua ! nafsu semua tuh. jangan dilayankan sangat. hehh. well, macam biasalah juadah wajib yang pasti ada kat Bazar Ramadan, Murtabak ! aaaa, tapi aku bukanlah peminat tegar Murtabak pun. but still, mendapat sambutan hangat setiap tahun. kan kan.

Semalam dok pusing pusing sampai 3-4 kali barulah dapat makanan yang rasa nak dimakan. naek lenguh kaki dok pusing pusing, taktahu nak makan apa. nak berbuka kat kedai malas pulak. yelaa, first day puasa kalau buka kat kedai macam tak cool jep. buka kat rumah best, lepas makan, boleh terbongkang tengok tv ! HAHA lepas tuh solat semua entah kemana. tapi semalam sempat jugaklah solat maghrib plus isyak, but then aku missed solat Teraweh sebab perot buat hal. so baliklah rumah. hikhik (alasan)

First day puasa di perantauan (fefeling study luar negara !) jauh dari family, berbuka pun ala ala berjimat. kalau pergi Bazar Ramadan dengan family, membeli belah sampai tak hengat dunia ! but, now pun tengah mengalami kegawatan ekonomi dengan loan tak masuk lagi. terpaksa berjimat cermat. berjimat cermat kan amalan mulia. tak gitew ? huhu so semalam after pusing punya pusing at last ini jep yang aku beli . . .


Nasi Dagang ! Aaa, nie jep yang aku rasa macam sedap ! yang laen nampak macam hareeemm ! HAHA
Air Soya Cincau. Aaaa, favourite oke. Last Ramadan tiap tiap hari mesti wajib ada soya
Kuih Cara . . . Aaaa, no komen. Rase macam hareemm ! -.-'
Kuih Cara Berlauk, one of my favourite kuih time puasa. Tapi semalam beli rasa macam hareemm jugak ! pakej combo sekali dengan Kuih Cara -.-'


All the pictures powered by Google ! :)


7 comments:

AISHA INANI said...

aku kat rumah!
cuti........
best wey makanan kat rumah!

HAHAHA.
saja bagi sakit hati. muahaha.

neway selamat berpuasa yaa!

Asyraf Arif said...

hahahaha kejis ! haha

selamat berpuasa too :)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

walaweehhh kasihan deh lue...baik msak sndiri jee kalu cm tu..hhehee..

camat berpuasa utk hari ke-2..

::FAIZ FARISH:: said...

tak suka tgk gmbr makanan

Asyraf Arif said...

AFA : hahaha kasihan kan ? haha selamat berpuasa hari kedua jugakk :)

Asyraf Arif said...

faiz : terliur ea ??? hahaha

Eazy Izzuddin said...

haih..
tahan2 hehe..
:P