Followers

Wednesday, January 30

Appendicitis or so called appendix !

Assalamualaikum W.B.T.

After a few weeks berehat, terbaring, now aku dah boleh berjalan sedikit (banyak mungkin?). actually I had a small surgery three weeks before I guess. sekarang Alhamdulillah aku dah boleh kembali aktif. cuma tak boleh berlari lah mungkin. belum cuba marathon lagi. haha surgery apa? according to what the doctor(s) has said, it is an appendicitis ataupun dalam bahasa mudahnya, appendiks. alaa, yang penyakit yang selalu korang dengar tu. takkan tak pernah dengar kot. 

Well, normally appendiks nie terjadi sebab ada sisa-sisa makanan yang tidak boleh dihadam tersangkut dalam usus appendiks kita. such as, biji lada, biji jambu batu and etc. so bila dah tersangkut dalam appendiks tu, usus appendiks tu akan jadi bengkak. that's why appendiks patient akan mengalami sakit perut yang amat amat! at first I thought it was just a normal stomach ache. but then after a week, aku dah tak boleh tahan sangat, then aku pergi hospital. masuk dalam wad kecemasan. it was my first admission of my entire life! seriously aku memang tak pernah admitted mana-mana hospital before this. 

A few days before aku admitted, adalah jugak aku pergi buat check up dekat klinik kerajaan, swasta semua aku dah puas pergi. but then dorang kata takde apa apa. then adalah dorang bagi ubat-ubatan yang membuatkan aku mual dengan all those medicine. then the day aku nak balik kampus, (sebab tengah final exam) aku memang dah tak boleh tahan, itu yang aku ajak ayah pergi hospital. sebab memang dah sakit yang teramat sangat. memang tak boleh dibayangkan dengan fikiran manusia. amboii melampau! haha 

Then, after buat urine test, and the doctor take a sample blood of mine, the result is I'm admitted! Hari Khamis, January 10! aku memang takkan lupa tarikh keramat nie! well actually aku nie takut dengan jarum-jarum, injection and all those hospital equipment. so bila doctor nak ambil sample darah tu, dia terus cucuk dekat tempat nak masuk air yang kat tangan nie. aku taktahu lah apa nama benda tu. sebab doctor kata, 90% memang aku akan admitted. so untuk menyenangkan kerja, dia masukkan terus tube tu. 

Haa, benda nie yang aku maksudkan. haha instead of dia cucuk dua tempat, baik dia masukkan tube nie terus. takdelah aku sakit nak cucuk ambil darah sekali, masuk nie sekali. mahu pitam aku!

Then, around 7 o'clock aku admitted dalam ward. time tu aku memang dah tak boleh nak tegakkan kaki. sakit sangat sampai aku suruh nurse masukkan ubat tahan sakit. tidur pun kerap terjaga. tak lena dibuatnya. aku dok merengek macam baby baru lahir yang perut masuk angin! haha on the next day (Friday), around 6 a.m. ada doctor datang check up. then aku kene scan perut macam pregnant lady scan baby. nasiblah dia scan tu takde baby dalam perut aku. kalau tak mahu aku pengsan! haha then the doctor said takde nampak apa-apa based on the result of scan tu. then the doctor decided untuk bukak jugak tengok dalam perut aku.  so jawabnya memang kene OT lah kan.

On the Friday night, around 10 o'clock I was entered the operation room. then dalam operation room tu the doctor ask me untuk tandatangan so called agreement kot about bius. I have to take whole-body bius. means I'm fully unconscious! then doctor said dia akan masukkan something dalam throat aku untuk bagi aku bernafas. so dia kata after aku conscious maybe akan ada luka sedikit on my throat. so aku pun tandatangan lah agreement tu. 

After 3 hours dalam operation room, baru aku sedarkan diri. sebab bius aku almost hilang. time tu aku dah rasa sakit sikit dekat perut aku. I mean bukan sakit sebab appendiks lagi, tapi sakit operation tu. satu malam aku tak boleh tidur. again, merengek macam baby yang perut dia masuk angin. kesian pulak kat mama dok melayan kerenah anak dia nie. entahlah, rasa tak selesa dekat perut, plus pedih, sakit semua bercampur baur. then, saturday morning tu baru nurse masukkan ubat tahan sakit. barulah lega aku rasa. boleh tidur sekejap.

After operation, aku memang tak boleh nak bercakap, bergerak. aku static! on the afternoon, my friends are coming, other family members are coming. they make jokes, dan aku hanya buat senyuman sinis. nak gelak pun tak boleh! seems like aku nie takde perasaan. yela, sakit tak hilang lagi. mana taknya, normally appendiks hanya akan operate dalam 3inch macam tu kot. tapi aku punya nie almost sejengkal jari aku! plus, ada tiub lagi dia masukkan dalam perut! the heck! aku pun terkejut at first I saw the tube was connected onto my body. but then, the doctor said, appendiks aku dah radang ke usus, so the doctor afraid that usus aku akan pecah, so that's why dia sambungkan tiub dalam usus aku. kalau usus aku pecah, makanan yang aku makan aku keluar melalui tiub tu. that time aku rasa, "amboi, serius betul penyakit aku nie?".

Can you see that "lipan" stick on my body? plus there's a tube connected onto my body!

Okay, there are some advice from me. well it's kinda like appendicitis sign that I've had to share with you :

  1. Kalau anda rasa sakit di bahagian kanan pada bahagian perut, it's a sign that you may have the appendicitis.
  2. Sakit perut yang melampau sampai tak boleh nak tegakkan badan. for a women, probably it is a period cramp, but for men you may have to do a check up as soon as possible!
  3. Jangan ambil remeh tentang masalah nie, because the doctor said, appendiks normally hanya tahan tiga hari, then dia akan pecah. kalau pecah appendiks tu, kemungkinan akan menyebabkan maut.
  4. Kalau nak makan tu, beringatlah sebelum kena. nanti dah jadi macam aku nie, apa pun tak boleh!

Well, saya doakan anda semua sihat belaka. jaga makan, jaga diri. jangan nanti menyesal kemudian hari. hehe renung-renungkan! 

Bye!



6 comments:

Noor Adibah said...

errrh... seram laahh acap aku tgk kau kene cucuk ni semua macam aku pulak ha yang terasa kene cucuk..

erm.. lepas ni sesiapa yang suke makan pedas tu hati2 dengan biji lada ke ape ke kan.. karang susah nak hadam. bahaya nyee kene appendix ni..

Asyraf Arif said...

ibah : haha kau tengok pun seram kan. apa lagi aku nie. time dia keluarkan tube lagi lahh haiyoooo. haha

::FAIZ:: said...

agak ngeri tgk pic tube tu.. rasa ngilu.. smoga cpt sihat seperti sedia kala bro...
saya baca smpi habis dan rasa mcm lemah badan baca.. ngilu

Asyraf Arif said...

faiz : thanks encik faiz. bila tengok balik gambar tu memang sendiri meremang bulu roma. tak sangka benda tu terjadi few weeks ago. haih.

Noor Adibah said...

kau citer pasal tube tu kan.. aku teringat masa doktor bukak tube kat perut arwah kakak aku.. err.. aku tau sakit.. tp alhamdulillah lah kau dah selamat. tinggal tunggu baik je lah kan perut kau tu?? luka tu masih ade ke acap?

Asyraf Arif said...

ibah : itulah kan. aah tinggal tunggu baik je nie luka nie. luka dah kering dah. alhamdulillah.